Slik sjekker du din gjeld i gjeldsregisteret: En komplett guide

Gjeldsregistrene ble satt i drift i 2019 for å gi både banker og privatpersoner oversikt over usikret gjeld. Å ha kontroll over sin egen økonomi er viktig, og gjeldsregisteret er et godt verktøy for å få en oversikt over din egen gjeldssituasjon. Men hvordan går du fram for å sjekke informasjonen som er registrert på deg? I denne artikkelen vil vi forklare hvordan du enkelt kan sjekke din egen gjeld i gjeldsregistrene.

Hva er et gjeldsregister?

Et gjeldsregister samler informasjon om din usikrede gjeld, som for eksempel forbrukslån, kredittrammer på kredittkort, og kontokreditt. Det finnes tre gjeldsregistre i Norge i dag: Gjeldsregisteret AS, Norsk Gjeldsinformasjon, og Experian Gjeldsregister. Gjeldsregisterene leverer denne informasjonen til banker og finansforetak, som benytter den til å vurdere lånesøknader.

Det er viktig å merke seg at gjeldsregistrene kun inneholder informasjon om usikret gjeld. Det vil si at boliglån og billån, som er sikret i eiendelene, ikke vises i disse registrene.

Hvorfor sjekke din egen gjeld?

Å sjekke din gjeld jevnlig har flere fordeler:

  • Du får en fullstendig oversikt over den usikrede gjelden din.
  • Du kan oppdage om du står oppført med feilaktig eller uventet gjeld, for eksempel ubrukt kredittramme fra et gammelt kredittkort.
  • Du kan avdekke om du er blitt utsatt for ID-tyveri eller andre former for svindel, som kan oppdages når nye kreditter du ikke kjenner til dukker opp.

Ved å ha kontroll på dette kan du også forbedre sjansene dine for å få lån og sikre deg bedre betingelser når du søker om lån eller kredittkort. Høy ubrukt kredittramme kan telle negativt for deg når en bank vurderer din lånesøknad.

Hvordan sjekke din gjeld i gjeldsregisteret

For å sjekke gjelden din, må du logge deg inn på en av de to gjeldsregistrene som tilbyr innsyn: Gjeldsregisteret AS eller Norsk Gjeldsinformasjon. Dette kan gjøres enkelt ved å logge inn med BankID.

Slik gjør du det:

  1. Gå til nettsiden til Gjeldsregisteret.
  2. Logg inn med BankID.
  3. Når du er logget inn, vil du kunne se en fullstendig oversikt over din usikrede gjeld.

Det er viktig å sjekke at all informasjon stemmer. Hvis noe ser feil ut, kan det være et tegn på feilregistreringer eller at du har utestående gjeld du ikke visste om, som rammekreditt fra en gammel handlekonto.

Kredittrammer teller som gjeld

Noe mange kanskje ikke er klar over, er at ubrukt kredittramme på kredittkort fortsatt telles som gjeld i gjeldsregisteret. For eksempel, hvis du har et kredittkort med en kredittramme på 100 000 kroner, vil dette beløpet telle som gjeld, selv om du ikke har brukt noe av det.

Dette gjelder også kreditt som kan være tilknyttet fakturatjenester som Klarna, hvor du ofte oppretter en handlekonto når du betaler. Slike kontokreditter rapporteres til gjeldsregistrene, og kan gi deg uventet høy gjeld i registeret.

Les mer: Slik påvirker ubrukt kredittkortgjeld din økonomi

Hva gjør du hvis informasjonen ikke stemmer?

Hvis du oppdager feil i gjeldsinformasjonen, må du kontakte det finansforetaket som har rapportert inn opplysningene. Gjeldsregistrene kan ikke endre informasjonen direkte. Hvis du har et gammelt kredittkort eller en handlekonto du ikke lenger bruker, kan du kontakte banken eller kredittutstederen for å få redusert kredittrammen eller avsluttet kontoen.

Les mer: Slik avslutter du ubrukte kredittkort

Sjekk jevnlig for å holde kontroll

Daglig leder i Gjeldsregisteret AS, Egil Årrestad, anbefaler at du sjekker gjeldsregisteret regelmessig for å sikre at alt stemmer. Dette gir deg ikke bare kontroll over din økonomi, men kan også hjelpe deg med å oppdage eventuelle feil, glemte kredittkort eller handlekontoer du ikke var klar over.

– Ved å sjekke gjelden finner man ut om det er registrert gjeld man ikke kjenner til, eller om noe er feilregistrert. Mange har for eksempel fortsatt avtaler knyttet til gamle kredittkort, sier Årrestad.

Han påpeker også at gjeldsregistrene kan være en god måte å avdekke om du er blitt utsatt for ID-tyveri.

Les også: Hvordan beskytte deg mot ID-tyveri

Oppsummering

Gjeldsregistrene gir deg muligheten til å få oversikt over din usikrede gjeld. Ved å sjekke jevnlig, kan du sikre at opplysningene stemmer, unngå problemer ved fremtidige lånesøknader, og beskytte deg mot ID-tyveri. Husk at også ubrukt kredittramme teller som gjeld, og at du alltid kan kontakte banken for å redusere eller avslutte kredittkort og handlekontoer du ikke lenger trenger.